حکایت از گلستان سعدی به روایت خسرو شکیبایی
چیست؟
۴۰ حکایت از گلستان سعدی، منتخبی از حکایتهای کوتاه گلستان سعدی است که خسرو شکیبایی آنها را با دکلمه خوانده است. این حکایتها از بابهای مختلف گلستان انتخاب شدهاند.
چرا کتاب صوتیاش را گوش کنم؟
- اگر به ادبیات کلاسیک ایران و به ویژه حکایتهای پندآموز سعدی در گلستان علاقه دارید
- اگر میخواهید دوباره صدای «هامون» و بازیگر آن، خسرو شکیبایی را این بار در دکلمهی نثر سعدی بشنوید، “۴۰ حکایت از گلستان سعدی” را گوش کنید.
- صدای خسرو شکیبایی، از صداهای ماندگار ایرانی است. صدای او به گرمی و خشدار بودن مشهور است. صدایی خاص که پیش از این روی شعرهای شاعران نیمایی نشسته بود و برای اولین (و آخرین بار) ادبیات کلاسیک با آن روایت میشود.
- موسیقی کارن همایونفر ملایم و روحانگیز است. در این آلبوم میتوانید صدای سنتور، تار، کمانچه، نی و سازهای الکترونیک را بشنوید.
ماجرایش چیست؟
حکایتهای این کتاب صوتی، بی هیچ ترتیب خاص از بابهای مختلف گلستان انتخاب شدهاند. گاهی داستانی را نقل میکنند و گاهی فقط توصیهای را. وجه اشتراک همهی آنها، نثر ساده و تاکید بر اخلاقمداری است.
از باب اول (در سیرت پادشاهان) و دوم (در اخلاق درویشان)، هرکدام، ۸ حکایت، باب سوم (در فضیلت قناعت) ۱۱ حکایت، باب چهارم (در فواید خاموشی) ۲ حکایت، باب ششم (در ضعف و پیری) ۳ حکایت، باب هفتم (در تاثیر تربیت) ۶ حکایت و باب هشتم (در آداب صحبت) ۲ حکایت انتخاب شده است. از باب پنجم (در عشق و جوانی) هیچ حکایتی انتخاب نشده است.
بخشی از کتاب
این کتاب را باید با صدای خاص خسرو شکیبایی شنید. با این حال برای نمونه یکی از حکایتها را میآوریم:
«آوردهاند که حاکمی عادل را، در شکارگاهی صید کباب کردند و نمک نبود. غلامی به روستا رفت تا نمک آرد. گفت: نمک به قیمت بستان تا رسمی نشود و ده خراب نگردد. گفتند: از این قدر چه خلل آید؟ گفت: بنیاد ظلم در جهان، اوّل اندکی بوده است. هر که آمد برو مزیدی کرده تا بدین غایت رسیده.
اگر ز باغِ رعیت، مَلِک خورد سیبی
برآورند غلامانِ او درخت از بیخ»
نویسنده، گوینده و آهنگسازش چه کسانی هستند؟
سعدی شیرازی، شاعر بزرگ ایرانی در قرن شش و هفت هجری بود. سعدی به جهانگردی معروف است و به روایتی سی سال از عمرش را در سفرهای مختلف گذرانده است. او علاوه بر غزلهای زیبا، دو کتاب مشهور «گلستان» و «بوستان» دارد. هر دوی این کتابها در قالب داستان به توصیههای اخلاقی میپردازند. بوستان به نظم است و گلستان به نثر.
خسرو شکیبایی (۱۳۲۳- ۱۳۸۷) هنرمند دوبله و بازیگر تئاتر، سینما و تلویزیون بود. سریالهای «مدرس»، «روزی روزگاری» و «خانهی سبز» و فیلمهای «خط قرمز»، «کیمیا» و «کاغذ بیخط» از مشهورترین کارهای او هستند. ماندگارترین اثر او، بازیاش در فیلم «هامون» است که در آن نقش شخصیتی روشنفکر را بازی میکند که در تلاطم عشق و ایمان است. شکیبایی بارها در جشنوارهی فجر و دیگر جشنوارههای سینمایی ایران برنده شد. او شعرهایی از سیدعلی صالحی، محمدرضا عبدالملکیان، سهراب سپهری و فروغ فرخزاد را با دکلمه خوانده است.
کارن همایونفر، آهنگساز، متولد ۱۳۴۸ است. ساز تخصصی او «پیانو» است. همایونفر از بیست سال پیش تاکنون برای نزدیک هفتاد سریال تلویزیونی و فیلم، موسیقی متن ساخته است. جرم، گزارش یک جشن، ژانیگهل و خاک آشنا از مهمترین موسیقی متنهای او هستند. او برای کارهای رضا یزدانی (خواننده) و احمدرضا احمدی (شاعر) هم آهنگسازی کرده است.
حاشیه هم دارد؟
- این آلبوم را خسرو شکیبایی پنج ماه پیش از مرگش (تیر ۱۳۸۷) برای پروژهای مفصل در استودیو پژواک (حسن عسگری، از صدابرداران قدیمی رادیو) ضبط کرد اما کار به نتیجه نرسید. موسیقی کار در سال ۱۳۹۱ در استودیو پاپ (میلاد فرهودی و حمیدرضا آداب) ضبط شد. اولین نسخههای این آلبوم در پاییز سال ۱۳۹۱ منتشر شدند.
- برخی واژهها در حکایتها تغییر داده شدهاند. «حاکمی عادل» به جای «نوشینروان عادل» در حکایت ششم، بازرگان و فقیر به جای درویش در حکایت اول و دهم، مرد به جای عابد در حکایت ۱۸، سلاطین به جای خداوندان در حکایت ۲۴، شخص به جای زاهد در حکایت ۳۰ و…
- کتاب صوتی «۱۲ حکایت از گلستان سعدی» هم ۱۲ مهر ۹۴ با همین صدا و همین آهنگساز منتشر شده است. حکایتهای این کتاب با کتاب ۴۰ حکایت متفاوت است و به نوعی ادامهی کتاب چهل حکایت حساب میشود. در این آلبوم، حکایتهای بلندتر گلستان انتخاب شدهاند.